mandag den 4. juli 2011

'7 Sydøst' af Hanne Richardt Beck

My er forelsket i Dion, - hvis man overhovedet kan tale om forelskelse i denne fremtidsroman. My arbejder som instruktør på en skole og drømmer om at dele adresse med Dion. Desværre er der visse forhindringer, fordi Mys mor er squatter og bor ulovligt i et af lavområderne.. Vi befinder os ca. 20 år ude i fremtiden, hvor region Nord efter forskellige klimarelaterede ødelæggelser koncentrerer sig om at kontrollere flygtningestrømmen, og via hjernevask holder alle folk på deres pladser. Kun i lavområderne findes stadig selvstændige mennesker, der tager hånd om deres egen situation.
Jeg kunne ikke lade være med at tænke over hele den udkantsproblematik, der debatteres i øjeblikket. Måske er vi i virkeligheden på vej mod et "elitesamfund" omkring hovedstadsområdet (Metropolen) og et autonomt miljø i udkantsområderne (lavområderne)? Fra centralt hold bestemmes det, at vores skoler ude på landet lukkes, hospitalerne flyttes og busruterne nedlægges. På sin vis er det vel ikke så mærkeligt, hvis folk i yderområderne på et tidspunkt gør oprør eller skaber deres eget parallelsamfund, hvor vennetjenester og sorte penge bliver den dominerende økonomi...
I øvrigt tror jeg nu mere at bogens budskab går på noget omkring flygtningestrømme og at lukke øjnene for det, der sker lige foran en. Altså en ret politisk bog, - og en af de bedre af slagsen.

'7 Sydøst' af Hanne Richardt Beck. Gyldendal 2011, 309 sider.

Ingen kommentarer: