søndag den 15. maj 2011

'Pigerne fra Shanghai' af Lisa See

De to søstre May og Pearl har levet et forkælet og beskyttet overklasseliv i Shanghai, men da det går dårligt med deres fars forretning, tvinges de ind i arrangerede ægteskaber med brødrene Sam og Vern. Det er ikke pigernes mening at holde ægteskabsaftalen, men da Kina angribes af Japan i slutningen af 30'erne, må de flygte fra Shanghai. Efter voldsomme oplevelser havner de i USA hos Sam og Vern og deres familie. Her venter mange andre problemer; det er hverken let at være svigerdatter eller kineser i USA. Papirerne skal være i orden, og det kan være svært at holde rede på sine egne løgne. Emigrantens modsætningsfyldte længsel efter det gamle land kombineret med ønsket om at næste generation må blive amerikanere, - selv om man ikke kan lade være med at opdrage på kinesisk - skildres meget fint.
De to søstre bærer desuden på en stor familiehemmelighed, der for alt i verden ikke må afsløres. Det stærkeste i bogen er beskrivelsen af forholdet mellem de to søstre, der holder sammen på trods af jalousi misundelse, beundring, kappestrid og forræderi. Som der står et sted: Forældre dør, børn bliver voksne og flytter væk; men søstre er forever...
Bred farverig underholdende slægtsroman; ikke uden dybde i skildringen af de kinesiske immigranters vanskelige liv i USA i 50'erne.

'Pigerne fra Shanghai' af Lisa See. Lindhardt og Ringhof 2011, 414 sider.

Ingen kommentarer: