mandag den 22. november 2010

'Jeg er en hær' af Lars Husum

Der er kommet en del bøger om krig og soldater, denne er en af de gode. Den handler om Jakob, der er soldat. Han er 190 cm høj, hans krop består mest af muskler; han er kort sagt en "rigtig mand". Han er også forelsket i Lone, som snart flytter ind med sin lille søn. Som professionel soldat bliver Jakob udsendt; først til Bosnien og senere til Afghanistan. Han følges med sin gode ven Jesper, som han har kendt altid. - Men krigen og de oplevelser de to venner har, ændrer meget for dem. Det er imidlertid først, da der sker en ulykke hjemme i Danmark, at de virkelige reaktioner kommer.
Jakob er god til krigen. Han kan godt takle den. Problemerne begynder først for alvor, da han bliver hjemsendt. Han begynder at drømme og gå i søvne. I søvne gør han ting han ikke helt har styr på, hvilket er meget skræmmende for ham.
Det er en bog om krig, men også en bog om at miste, om sorg og om reaktioner på tab og katastrofer. Den er faktisk rigtig god. Desværre virker det, som om forfatteren ikke rigtig kunne finde ud af, hvordan han skulle få den afsluttet. Slutningen er i hvert fald ret mærkelig og hænger ikke rigtig sammen med resten. - Men bortset fra det, så er det en aktuel bog om et vigtigt emne, - godt skrevet.
'Jeg er en hær' af Lars Husum, Gyldendal 2010, 302 sider

Ingen kommentarer: