fredag den 15. september 2023

'Bulgakovs kat' af Adda Djørup

Romanens jeg-fortæller er forfatter, men bestemmer sig for at begynde at leve livet i stedet for hele tiden at skjule sig i det fiktive. Det betyder, at hun forærer alle sine bøger væk, holder op med at se fjernsyn og abonnere på aviser og magasiner. Og holder op med at skrive romaner. I stedet koncentrerer hun sig om at lære sin datter at cykle og øve sig i at lave mere konkrete ting.
Men så møder hun kæmpekatten Behemot, der bliver hendes elsker, og tager hende med ud i det virkelige livs ekstremer. Med Behemot følger man sine lyster og gør alt, hvad man har overhovedet kan forestille sig af uartige og amoralske ting. Han færdes i magtfulde, ekstremt rige miljøer, og forfatteren er hans dronning. Indtil hun en dag farer vild på et slot og finder sig selv udtørret, rynket, afmagret og lænket til en seng.... - Så må hun igen ændre på sit liv og sine prioriteter.
Jeg må indrømme, at jeg fandt den ret mærkelig. Måske er den lettere at forstå, hvis man har læst 'Mesteren og Margarita' af Bulgakov? Men der er meget at analysere på og tale om. Om eksistens og om hvilke valg vi tager i livet; hvordan vi vælger at leve, og hvad der er vigtigt.

'Bulgakovs kat' af Adda Djørup. Rosinante 2020, 179 sider

Ingen kommentarer: