torsdag den 13. juli 2023

'Passageren' af Cormac McCarthy

Bobby Western er bjærgningsdykker og tager en nat ud på en opgave, hvor han sammen med sin kollega skal undersøge et mindre fly, der er styrtet ned og om muligt redde overlevende. Men flyet har ligget i vandet et stykke tid, de syv passagerer og piloten er døde, og den sorte boks er forsvundet sammen med den ottende passager. Bobby finder det hele ret mistænkeligt og forsøger dagen efter uden held at finde ud af, hvad der er sket. Han opsøges og forfølges siden af to mænd, der sandsynligvis er fra FBI. Og herfra går alt galt for den stakkels mand. Hans pas spærres, han anklages for skattesnyd, hans formue indefryses og hans kollega omkommer ved en drukneulykke. Da Bobby opsøger en privatdetektiv er det bedste råd han kan give at Bobby bør forsvinde og holde sig ude af syne i et stykke tid.
Bobby bærer på en stor sorg; hans søster begik selvmord for næsten 10 år siden. Desuden skal han leve med skyldfølelsen over, at hans far var med til at opfinde atombomben.
Det lyder måske som en almindelig spændingsroman, men det er det langtfra. Starten lægger måske op til det, men bogen bevæger sig et andet sted hen, der nærmest er lidt kafkask. Bobby kan ikke finde ud af , hvorfor han bliver forfulgt, han resignerer, sørger over sin døde søster og sine tabte venskaber. De samtaler Bobby har med detektiven og sine venner er udførlige og lange uden angivelse af, hvem der siger hvad. Alligevel er der en helt særlig fåmælthed over Bobby, der gør, at man ikke er tvivl, når det er ham der har ordet. 
Bogen brydes op med passager af Alicias oplevelser ca. 10 år tidligere, i tiden op til at hun begik selvmord. Alicia er superintelligent og studerer matematik på højt niveau, men plages også af "Drengen" og hans kumpaner, så hun lader sig indlægges på et sindssygehospital Stella Maris. Hendes højtelskede bror ligger i coma efter en racerbilsulykke i Spanien, og hun kan ikke få sig selv til at slukke for respiratoren. Romanen "Stella Maris" foregår 10 år tidligere og handler om Alicia.
Der er flere tunge lange naturvidenskabelige samtaler i bogen, men den er alligevel interessant læsning.
Cormac McCarthy døde i øvrigt i juni i år.

'Passageren' af Cormac McCarthy. Gyldendal 2023, 478 sider

Ingen kommentarer: