mandag den 15. juli 2019

'Til min søster' af Dy Plambeck

Dy Plambecks nye roman er delt op i to dele. I første del følger vi Aya under og efter fødslen af datteren Nola. Den vordende far har besluttet sig for alligevel ikke at blive far og er derfor ikke til stede. Til gengæld kommer Ayas søster Andrea på besøg. Ayas tanker bringer os også tilbage i tid; til barndommen og ungdommen på landet med markræs, autoværksted og tilfældige kærester.
I romanens anden del er der gået to år, og søstrene er sammen taget til Sverige. Aya er historiker og skal tale om J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen ved et seminar. Anna blev sindsyg af kærlighedssorg og var indlagt på Sct. Hans i 42 år. På afstand blander hendes stemme sig i nutidens historie. Andrea er med på turen for at passe Ayas datter Nola, men også for at komme væk fra sin voldelige psykopatiske ex-kæreste.
De to kvinder har således nok at tænke over og slås med.
Der er mange spor i romanen, men det gennemgående tema er kvindelivet; og en vis vrede og frustration over begrænsninger af kvinders liv. - Dog giver forfatteren også på sin egen måde et bud på, hvordan man tager magten tilbage.
Det er en ret barsk - lidt sort - fortælling, hvor vold og seksualitet fylder meget.

'Til min søster' af Dy Plambeck. Gyldendal 2019, 284 sider.

Ingen kommentarer: