søndag den 28. juli 2019

'Grå bier' af Andrej Kurkov

Sergej bor i en forladt landsby i den grå zone i Donbass i det østlige Ukraine. Midt mellem seperatisterne og den ukrainske hær. Han holder ikke med nogen af siderne, men mest af sine bier. Den eneste anden der er tilbage i landsbyen er Pasjka; hans gamle arvefjende fra skoletiden. Alle andre er forlængst flygtet, og allerede inden krigen brød ud, forlod Sergejs kone ham sammen med den lille datter.
De to mænd holder nu lidt øje med hinanden, skændes og deles også om det der er tilbage af mad og andre forsyninger.
Men da foråret nærmer sig beslutter Sejgej sig for at drage afsted og finde et bedre sted til sine bier at tilbringe sommeren. I det hærgede krigslandskab er der ikke nok blomster til god honning.
Undervejs møder han en kvinde, men en uheldig episode tvinger ham til at fortsætte til Krim, der nu er annekteret af russerne. Her vil han opsøge en biavler, som han engang for mange år siden mødte på en biavlerkonferrence. Men manden tilhører det tatariske mindretal på Krim og er på mystisk vis forsvundet.
Krigszonen, den russiske efterretningsmaskine og en utilregnelig krigsveteran giver bogen sin helt egen lidt uhyggelige stemning. Men det er først og fremmest en velskrevet roman om en mand, der forsøger at få sin hverdag til at fungere under usædvanlige betingelser.

'Grå bier' af Andrej Kurkov. Mr. East Forlag 2018, 433 sider.

Ingen kommentarer: