lørdag den 24. marts 2018

'Hvor der er fugle' af Maren Uthaug

Denne roman starter sit handlingsforløb i første del af 1900-tallet i en lille by med et fyrtårn på Norges vestkyst. Da Johan mister sin far, må han gøre noget ekstraordinært for at redde sin mor fra fattigdom og hårdt arbejde. Han er ung og har brug for et godt job, fx det som fyrmester på fyret ud for Uthaug. Men det job kan man kun få, hvis man er gift, så Johan vælger at gifte sig med Marie, selv om han er forelsket i den forfløjne Hannah, der venter en anden mands barn. Det kommer han til at fortryde det meste af sit liv.
Marie og Johan flytter ud til fyret, hvor de bor fast i hele vinterhalvåret. De får hurtigt en datter Darling, og senere en dreng Valdemar, der ikke udvikler sig helt normalt. Johan trækker sig mere og mere ind i sig selv og holder sig til fyret.
Gennem årene fortælles historien af Johan, Darling og Marie. Og for hver gang fortælleren skifter får vi nye vinkler og nuancer på den historie, som vi troede, at vi allerede kendte.
Det er en meget velskrevet roman om familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og begær. Til tider ret barsk. Tankevækkende, så lidt man som menneske ved om andres bevæggrunde og dilemmaer.
Helt fortjent indstillet til Læsernes Bogpris 2018, som du kan stemme om her frem til 7. april.

'Hvor der er fugle' af Maren Uthaug. Lindhardt & Ringhof 2017, 303 sider.

Ingen kommentarer: