fredag den 5. februar 2016

'Ensomheden i Lydia Ernemans liv' af Rune Christiansen

Lydia Erneman er vokset op som enebarn på en lille gård i Sverige. Efter uddannelsen til dyrlæge og nogle arbejdsår i Skåne, flytter hun til Norge, hvor hun får arbejde i en bygd ude på landet. Herfra følger vi hende gennem dagligdagen i arbejdet som dyrlæge. Hun møder forskellige mennesker, der får betydning for hende; en dreng med en hund, en gammel dame og Edwin, der bliver ved med at vende tilbage til hendes tanker... Også forholdet til faderen, der efter moderens død bor alene på gården i Sverige optager hende. - Lydia føler sig både forpligtet overfor ham, men også irriteret på ham. - Og alligevel forbliver hun på en eller anden måde ensom. - Men ensomhed skal i denne roman ikke nødvendigvis forstås som noget negativt. Lydia har bare på mange måder nok i sit eget selskab, og de flygtige midlertidige forbindelser hun skaber til de mennesker, hun møder.
Romanen er velskrevet og smuk, - nogle steder næsten lyrisk i sin beskrivelse af Lydias enkle hverdagsliv. Det er noget de uden tvivl er bedre til i Norge; at beskrive livet på landet uden at være nedsættende eller nedladende, - dejligt!
Selv om forfatteren har en del romaner bag sig, så er denne bog den første, der er oversat til dansk. - Den passer fint ind i rækken af gode norske forfattere, som vi har glæde af i disse år: Roy Jacobsen, Per Petterson, Helga Flatland. - Gerne mere af Rune Christiansen på dansk!

'Ensomheden i Lydia Ernemans liv' af Rune Christiansen. Batzer & Co 2015, 248 sider.

Ingen kommentarer: