tirsdag den 23. februar 2016

'Den overflødige kvinde' af Rabih Alameddine

Den 72 årige fraskilte Aaliya Saleh bor alene i sin lejlighed i Beirut i Libanon. Hvert år i de sidste 37 år har hun oversat en bog til arabisk. Aaliya har i mange år arbejdet i en boghandel, efter at hun blev forladt af sin ægtemand, - hvilket ikke var nogen stor sorg. En veninde har hun haft og mistet: Den lidt ældre Hannah. Nu må hun nøjes med de tre nabokvinder, som hun stort set ikke taler med, men alligevel lytter til. En gang imellem går hun på museum, og tidligere så hun også af og til sin ældgamle mor.
Det er både en bog om en ensom introvert ældre kvinde, der har det svært med at omgås sine medmennesker, men også en ret intellektuel bog med mange referencer og henvisninger til forskellige forfattere. Fx har jeg fået helt lyst til at læse Pessoa igen. Og i det hele taget fokusere på de forskellige store forfatterskaber. Der er alt for mange, som jeg ikke har fået læst noget af endnu.
Et citat:
Hvis I læser disse sider og tror, at jeg er, som jeg er, fordi jeg gennemlevede en borgerkrig, så kan I ikke føle min smerte. Hvis I er sikre på, at I ikke er ligesom mig, fordi kun én kvinde, Hannah, valgte at være min ven, så er I ude af stand til at føle empati. (side 110)

'Den overflødige kvinde' af Rabih Alameddine. Hr. Ferdinand 2015, 305 sider.

Ingen kommentarer: