mandag den 19. oktober 2015

'Ethan Frome' af Edith Wharton

Klassisk trekantsdrama, der udspiller sig i den fiktive lille by Starkfield i Massachusetts i starten af 1900-tallet. Hovedpersonerne i dramaet er Ethan Frome, hans hustru Zeena og hendes unge kusine Mattie Silver.
I starten af bogen præsenteres vi for den ældre vansirede Ethan, men snart får vi i et tilbageblik hele hans historie. Af angst for at blive ensom har Ethan efter sine forældres død giftet sig med den ældre og svagelige Zeena. De er ikke lykkelige sammen; Zeena er beregnende og ondskabsfuld og Ethan kæmper en hård kamp for at kunne forsørge dem ved sit arbejde på den øde gård og det gamle savværk. Da Zeenas unge kusine flytter ind for at hjælpe til i huset forelsker Ethan sig. Lidt efter lidt fornemmer Zeena sin mands ændrede følelser og et trekantsdrama, der kun kan ende galt, tager sin begyndelse.
Fint fortalt klassisk historie med sans for detaljen og en overraskende slutning. Ethans frygtelige dilemma og det valg, han stilles overfor, er ganske vist ikke nyt i litteraturhistorien men her meget velfortalt.
Romanen udkom i 1911 og er nu for første gang oversat til dansk.

'Ethan Frome' af Edith Wharton. Bechs Forlag 2015, 148 sider.

Ingen kommentarer: