tirsdag den 19. marts 2013

'Dage med Lilly' af Sebastian Barry

Lilly er en ældre dame på 89 år. Hun har netop begravet sit barnebarn Bill, der har begået selvmord. Nu har hun besluttet at hendes eget liv også har varet længe nok, men først skal der gøres status.
I tilbageblik følger vi Lilly gennem barndommen i Irland, ungdommens forlovelse og flugt til USA. Et ensomt liv som tjenestepige med en enkelt god veninde som hjælper. Lilly møder Joe og bliver gift, men da hun som 42 årig bliver gravid, forlader han hende uden et ord, og hun må opfostre sønnen alene. Først mange år senere får hun en forklaring på svigtet; da hun møder Joe på gaden med en sort kvinde og tre sorte døtre.
Sønnen Ed bliver senere sendt til Vietnam og er psykisk ødelagt, da han kommer tilbage. Han drager ud i skovene og lever for sig selv. Herfra kommer Bill som 2 årig for at bo hos sin farmor. Historien gentager sig, da Bill vil i krig og melder sig frivilligt. – Efter Golfkrigen og en ung kone, der forlader ham, kan han ikke finde sine egne ben og begår selvmord. Lilly er et menneske, der altid har formået at rejse sig op efter de slag livet har givet hende. Men kan hun blive ved med det?
Det er især en fortælling om krig og alt det krig ødelægger i og for mennesker. – Men bogen kommer også ind på racefordomme og har et overraskende twist til sidst.

'Dage med Lilly' af Sebastian Barry. Cicero 2012, 235 sider.

Ingen kommentarer: