mandag den 21. maj 2012

'Det store hus' af Nicole Krauss

En roman, der kræver, at man holder tungen lige i munden, og nu bagefter ville jeg næsten ønske, at jeg havde noteret navne og årstal ned undervejs. Efter endt læsning er jeg i tvivl, om jeg har overset nogle forbindelser undervejs..
Romanen består af 4 forskellige spor: En forfatter i New York opbevarer et stort skrivebord for en ung chilensk digter, der forsvinder under Pinochets styre. Knap 30 år senere dukker en kvinde op og kræver skrivebordet udleveret, da hun hævder at være datter af den forsvundne digter.
I Israel filosoferer en ældre mand, der lige har mistet sin kone, over forholdet til sin yngste søn, som han aldrig helt har forstået.
I London fortæller en aldrende mand om sin elskede reserverede hustru, der gennem deres lange ægteskab har haft en stor hemmelighed for ham, som han først opdager lige før hendes død.
Izzy fortæller historien om de to søskende Joav og Leah, hvis far har gjort det til sin levevej at opspore og fremskaffe møbler og andre genstande, som nazisterne tog fra jøderne under krigen.
Det er en fascinerende bog, hvor de forskellige fortællinger vikler sig ind i hinanden og har forskellige berøringspunkter. Om hvordan vi som mennesker bevidst og ubevidst griber ind i hinandens liv. Om kærlighed, rodløshed, eksil, usikkerhed og fortvivlelse. En bog der rejser flere spørgsmål end man får svar på, kræver overblik og koncentration, men en virkelig god læseoplevelse!

'Det store hus' af Nicole Krauss. Gyldendal 2012, 350 sider.

1 kommentar:

Vikki sagde ...

Tak for et godt blogindlæg.