På bogens forside under titlen står der: Roman. Men dette er langt fra en almindelig roman. Bogen består nemlig af 32 fiktive nekrologer over afdøde borgere i Holbæk i perioden 1945-1999. Måske lyder det mærkeligt, men man skal ikke langt ind i bogen, før man bliver grebet af den ofte lidt vemodige stemning, der hører til et dødsfald. Den første nekrolog i bogen handler om den journalist, der har skrevet alle de efterfølgende nekrologer. Derefter lægges ud med unge modstandsfolk, der mistede livet under besættelsen, og senere stifter læseren bekendtskab med en broget blanding af byens borgere. Naturligvis med byens spidser i overtal, men sammen med direktører, købmænd og embedsfolk i ledende stillinger finder man også mindeord over en myrdet lærerinde, en falleret fodboldstjerne, en tyv og en morder. En enkelt gang må journalisten undskylde for en negativ nekrolog, - hvor en familie-hemmelighed også afsløres.
Tilsammen tegnes et fint kollektivt billede af en provinsby i sidste halvdel af det tyvvende århundrede, og læser man grundigt, så får man også i løbet af læsningen et indblik i de afdødes personlige relationer.
Jeg kan forestille mig, at borgere i Holbæk måske vil lede efter ligheder med "rigtige" afdøde borgere i byen. Det blik undgår man, når man ikke har et personligt kendskab til Holbæk, - men det kan næsten ikke undgås, at man alligevel bliver lidt nysgerrig.
'Ahlgade' af Jan S. Mortensen. Attika 2024, 221 sider.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar