tirsdag den 19. oktober 2021

'Bæst' af Ane Riel

Romanen foregår i et ikke nærmere bestemt europæisk land på et ukendt tidspunkt i det 20. århundrede. Historien fortælles i to spor. I det første møder vi Dodo, der er en stor stærk fyr, som er lidt tilbage. Der er sket noget, og Dodo gemmer sig nu på et på forhånd aftalt sted og venter på at hans kammerat og beskytter Mirko skal dukke op. Den enfoldige Dodo filosoferer på sin egen naive måde over livet sammen med Mirko på landevejen, hvor de lever af forskellige daglejerjobs.
Bogens andet spor følger drengen Mirko, der forelsker sig voldsom i kvinden Danica på nabogården. Han begynder at hjælpe hende efter skole, holder øje med hende i fritiden og følger med i hendes liv. Danica møder den stærke Carl og modsat de andre mænd i hendes liv, så bliver Carl hængende og de får en søn sammen. Langsomt bygger romanen op til det fatale og afgørende døgn, hvor hovedpersonernes skæbne afgøres.
Det er en fantastisk velskrevet og spændende roman, der har tydelige referencer til Hemingways 'Mus og mænd'. En historie, der har lidt af det hele; kærlighedsdrama, svigt, tragedie og venskab.

'Bæst' af Ane Riel. Lindhardt og Ringhof 2019, 380 sider 

Ingen kommentarer: