tirsdag den 7. marts 2017

'Kvinderne fra Thy' af Maria Helleberg

Maria Helleberg er bedst kendt for alle sine historiske romaner; ofte med kvindelige hovedpersoner. Denne gang har hun kastet sig over sin egen familie, og det er der kommet en velskrevet slægtsroman ud af. Forfatterens oldemor Mariane oplevede først, at hendes far spillede gården væk. Hun blev derefter gift med den mand, der ville have hende, - en som hendes forældre havde valgt. Han var en drømmende type, og da hun ventede sit tolvte barn , - hvoraf dog kun fem blev voksne - rejste hendes ægtemand til Amerika for at søge lykken. Han døde derude, og Mariane måtte forsørge sig selv og sine børn ved at arbejde som jordemoder. Hun blev hurtigt en anset jordemoder og klarede sig godt. Hun indledte et hemmeligt forhold til den lokale læge og gennem ham fik hun adgang til en anden verden, læste bøger og gik i teateret i Thisted.
Marianes yngste datter Marie Dusine var som ung lidt af en oprører. Efter en ubehagelig oplevelse i sin første plads som tjenestepige, fik hun en læreplads og lærte at fremstille hatte. Hun blev gift med den mand, hun elskede. Han var en charmerende og lidt flyvsk type, der levede over evne. Og efter giftermålet blev Marie kone på en stor gård, hvilket ikke var let for hende.
Jeg har selv slægt, der kommer fra Thy, og kan ikke lade være med at se min farmor for mig. Det har ikke altid været et let liv.

'Kvinderne fra Thy' af Maria Helleberg. Samleren, Rosinante 2016, 381 sider.

Ingen kommentarer: