søndag den 12. marts 2023

'Mænd fra forskellige civilisationer' af Shahrnush Parsipur

Dette er en lille bog, som man næsten har brug for at eje, for at kunne læse den igen og igen. Der bliver ved med at være ting, som man ikke forstår, eller som man kan forstå på flere måder. Måske er kunsten i virkeligheden, at man man ikke skal forsøge at forstå men lade sig rive med af fortællingen  - på fortællingens egne præmisser.
Den lille bog består af ni fortællinger om mænd fra forskellige civilisationer. I alle fortællingerne optræder en tarspiller, en mand med skæg og en glatbarberet mand. Fortællingerne væver sig ind i hinanden og bevæger sig på tværs af tider, kontinenter og følelser. Den enkelte fortælling er ikke lineær, men hopper rundt fra det ene emne til det andet, på en spændende, men også til tider forvirrende måde, som giver meget at reflektere over.
Et par stiller sig op i en kø for at gå i biografen, og bevæger sig igennem den kø igennem en lang række lande og kulturer. I en af civilisationerne - der på nær en alle tager udgangspunkt i Iran - er der fokus på maskiner og teknologi, i en anden på stoltheden over at have opfundet yoghurten. Alle civilisationer har noget at være stolte over, eller et karakteristika, der skiller dem ud fra hinanden, - men alle har også en glatbarberet mand, en skægget mand og en tarspillende mand.
Oversætterens efterord er vældig godt, - og kan med fordel læses før selve bogens tekst, hvis man ikke kender til forfatteren eller bare ikke rigtig kan komme i gang med læsningen.
Spændende - og for mig lidt udfordrende læsning må jeg indrømme!
Se Litteratursidens anmeldelse her for at blive lidt klogere på bogen, - den er svær at beskrive: Mænd fra forskellige civilisationer | Litteratursiden

'Mænd fra forskellige civilisationer' af Shahrnush Parsipur. Falco 2022, 110 sider.

Ingen kommentarer: