Vi er i 1960'ernes Reykjavik. Marin er efter sine forældres død flyttet til byen nordfra og bor nu hos sin søster Elisabeth for at færdiggøre gymnasiet. Heldigvis er hun blevet venner med Christopher, som hun går i klasse med, hvilket har gjort skoleskiftet lettere. Men hun savner sin mor og føler sig ikke hjemme hos søsteren, der sætter hende i arbejde; hun skal passe de to drenge, ordne hus og lave mad. Om aftenen sidder hun i billetlugen i biografen og sælger billetter. I pauserne tegner hun tøj og sørgende kvinder.
Da Elisabeth meddeler Marin, at hun til efteråret må finde et andet sted at bo, opsøger Marin alle gadens kvinder for at spørge, om nogen har et værelse til leje. Rundturen giver et fint indblik i gadens dynamik, de forskellige kvindeskæbner, det stærke blik hos et overvågende lokalsamfund. Christophers mor tænder et håb hos Marin; måske kan hun til efteråret komme til Paris og begynde at tegne for et rigtigt modehus?
Sorg, drømme og hverdagsliv kobles sammen til en fin fortælling, der tager en overraskende drejning, da kvindeoprøret starter fra en uventet kant.
'Mødrenes gade' af Kristin Marja Baldursdottir. Gyldendal 2021, 253 sider.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar