fredag den 24. april 2020

'Vesten mod Vesten' af Rune Lykkeberg

Det har taget mig ca. et års tid at få læst denne bog. Jeg har holdt lidt for mange pauser med den undervejs, fordi skønlitteraturen fanger mig ind på en anden måde. - Men jeg har været meget optaget af den, - og fanget af temaet.
'Vesten mod Vesten' er en omfattende fortælling om samfundet og kulturen i Vesten, som det/den har formet sig efter 2. Verdenskrig. Med udgangspunkt i kulturhistorien forsøger forfatteren at finde svar på, hvordan det kan være, at Vesten synes i færd med at tabe til sig selv. På trods af at de vestlige lande har opnået en højere grad af frihed, lighed og rigdom på stort set alle parametre, end man nogen sinde før har set i verdenshistorien, så ser vi i øjeblikket ind i begivenheder som ingen havde forudset. Begivenheder som Brexit og valget af Donald Trump som amerikansk præsident. - Eller havde nogen faktisk forudset det? - Gennem sin analyse af ungdomsbøger som Hunger Games, Harry Potter og Divergent peger forfatteren på at disse begivenheder ikke burde komme bag på os. Med udgangspunkt i film, musik, litteratur og idéhistorie, men også med afstikkere til samfundsfaglige og politiske værker inddeler han tiden efter 2. Verdenskrig i Guldalderen, Reaktionen og Krisen for at finde frem til baggrunden for den tid, vi lever i i dag.
Det er spændende, interessant og velskrevet. Jeg kan kun anbefale 'Vesten mod Vesten' til alle med interesse for samfundsforhold og kulturhistorie, - men det er en lidt krævende bog at komme igennem. Til gengæld får man meget igen for den tid, man investerer.

'Vesten mod Vesten: fortællinger om det politiske opbrud fra efterkrigstiden til Brexit og Trump' af Rune Lykkeberg. Informations Forlag 2019, 494 sider.

Ingen kommentarer: