Midt i 1880'erne arbejder Nelly og hendes svigerinde Marie ved vævene på Rubens Klædefabrik i København. Fabrikken er en af byens største kvindearbejdspladser, men en dag sker en ulykke, og Marie kommer alvorligt til skade. Nelly forsøger at hjælpe, men ledelsen modarbejder hende, og da Marie endelig når frem til operationsbordet, er det for sent. Nelly vil have fabrikkens ejere til at udbetale erstatning til Maries familie, men hendes forsøg på at få ledelsen i tale falder ikke i god jord. Nelly og hendes nabo Johannes, der for nylig er kommet til storbyen fra en gård i Jylland har et godt øje til hinanden, hvilket bliver skæbnesvangert for dem begge, da de bliver overfaldet og Johannes sættes i fængsel, anklaget for mordforsøg på sin kæreste.
Hjemme i Jylland går Johannes' søster Anna og bekymrer sig for sin bror. Hun ved, at han ikke er stærk, og da hun finder ud af, at han er blevet uretmæssig anklaget, tager hun afsted til København for at forsøge at hjælpe ham.
Det er en rystende, gribende og vigtig fortælling, som er svær at lægge fra sig. Det er grundlæggende spændende at følge Annas kamp for retfærdighed i et uretfærdigt system, - men i det hele taget interessant at læse om kvindernes og arbejdernes hverdag i datidens København og deres kamp for tålelige vilkår. En roman, der giver stof til eftertanke. Det samfund vi har i dag, er ikke noget der bare kom af sig selv. Nogle før os har kæmpet for det. Det er værd at huske og sætte pris på.
'En uretfærdig tid' af Gertrud Tinning. Politikens Forlag 2019, 452 sider
Ingen kommentarer:
Send en kommentar