tirsdag den 31. januar 2012

'Brobyggerne' af Jan Guillou

Romanens fortælling starter på den norske vestkyst. To fiskere er blevet på havet, tilbage står de to familier med i alt 6 mindre børn. De 3 drenge bliver sendt til Bergen for at arbejde og blive rebslagere, men skæbnen vil det anderledes. En repræsentant for logen ”Det gode formål” opdager brødrenes tekniske begavelse, og beslutter sig for at bekoste deres uddannelse, først i Norge og siden i Dresden, hvor man på det tidspunkt uddanner de bedste ingeniører i verden.
I 1901 er brødrene færdiguddannede og skal hjem til Norge for at arbejde med byggeriet af den nye Bergen-jernbane. Det er den måde, de kan betale for den fine uddannelse de har fået foræret. Kærligheden kommer imidlertid på tværs, og det bliver kun den ældste Lauritz, der kommer tilbage til Norge for at arbejde æresgælden af. Den næstældste Oscar rejser til verdens ende - Tysk Østafrika.
Romanen følger nu på skift de to brødre gennem arbejdet med bygning af jernbanen i henholdsvis et meget koldt område (Norge) og et meget varmt område (Tysk Østafrika – nu Tanzania), samtidig med at vi hører om deres personlige genvordigheder, eventyr, venskaber og kærlighed. Det er en spændende fortalt historie, dog fremhæves tyskernes koloniering af Tysk Østafrika som mere human end den britiske og belgiske, hvilket man som læser godt kan være lidt i tvivl om sandhedsværdien af. - Men sådan ser det naturligvis ud fra Oscars synspunkt...
Det er en både spændende og interessant historisk roman, der giver en lyst til at læse mere om den historiske periode.

'Brobyggerne' af Jan Guillou. Modtryk 2011, 547 sider.

Ingen kommentarer: