onsdag den 25. marts 2009

'En dråbe i havet' af Kirsten Hammann

Forfatteren Mette Mæt vil så gerne være et godt menneske og gøre noget for alle de fattige i verden. Derfor har hun bestemt sig for at skrive en bog om vilkårene i ulandene. Det er bare ikke så nemt, for hvad ved hun egentlig om at leve i et uland? Gennem et hjælpeprojekt får hun adgang til et værelse, der giver hende virtuel adgang til at besøge forskellige steder i den tredje verden. Besøgene bliver nærmest en besættelse for hende og vender op og ned på alt.
Jeg tænkte flere gange på Nick Hornbys 'Hvordan man er et godt menneske' - det er meget det samme tema. Kan man overhovedet være et godt menneske, når man lever i den rige del af verden og vender det døve øre til sultkatastrofer og døende børn i u-landene? - Men hvad er det lige man kan gøre ved problematikken, udover at udfylde et girokort engang i mellem og donere penge til landsindsamlinger? Bytte plads med en afrikansk familie i et par dage, som Mette Mæt? - Rigtigt dårligt forslag viser det sig..
Jeg blev lidt irriteret undervejs. Hvad er det forfatteren vil? - Give os alle dårlig samvittighed? Ironisere over vores dobbeltmoral? - På en eller anden måde virker det i hvert fald.. Vi havde en vældig god debat om bogen i RomanklubbenGuldborgsund-bibliotekerne, selv om der ikke var så mange, der brød sig om den.

Ingen kommentarer: