søndag den 25. juli 2021

'Demokratiets tusmørke: Når politik spiller fallit og venners veje må skilles' af Anne Applebaum

I denne bog sætter Applebaum fokus på den opløsningstendens, som hun oplever i den vestlige verdens demokratier. Med et særligt fokus på Lov og Retfærdighedspartiet i Polen, Victor Orban i Ungarn, brexit og valget af Trumph i USA spørger hun sig selv: Er vi på vej ind i demokratiets tusmørke?
Forfatteren tager udgangspunkt i den optimisme og udvikling, der prægede årene efter Murens fald og ser på, hvordan gamle venner i løbet af 20-30 år har forvandlet sig til fjender, men helt forskellige holdninger. Magthaverne taler ned om samfundets elite og eksperter, demokratiske spilleregler sættes ud af kraft. I en søgen efter enkelhed og konformitet giver vi afkald på friheden og et åbent samfund med plads til diversitet og forskellighed. Midlerne til at nå målet kan fx være nostalgiske fortællinger fra gamle dage, konspirationsteorier og direkte løgne, der gentages i ekkokamre på de sociale medier.
Resultatet bliver at personlig og politisk frihed stækkes, og de demokratiske samfund svækkes..
Bogens emne optager mig, men der er lidt for meget namedropping undervejs. Forfatterens personlige forhold til de forskellige kendte politiske figurer interesserer mig mindre end hendes analyse af demokratier i krise, der til gengæld er interessant.
Forfatteren er historiker og politisk kommentator og har vundet Pulitzerprisen for sit arbejde. 

'Demokratiets tusmørke: Når politik spiller fallit og venners veje på skilles' af Anne Applebaum. Kristeligt Dagblads Forlag 2020, 224 sider.

Ingen kommentarer: