Ida Ilsted vokser op i Stubbekøbing, hvor hendes far driver en købmandsforretning. Hendes mor er psykisk ustabil og hele familien er påvirket af sorgen over tabet af Idas storebror Hans Christian. På denne baggrund starter fortællingen om Ida, der i 1890 bliver præsenteret for en af sin anden bror Peters venner fra Kunstakademiet: Vilhelm Hammershøi.
Kort tid efter deres møde frier Vilhelm til hende og de gifter sig. Vilhelm bliver ikke anerkendt efter fortjeneste, men heldigvis kommer han fra en rig familie, så det unge par klarer sig. Modtagelsen hos den velhavende svigermor Frederikke er dog ikke specielt hjertelig, da hun ikke forstår, hvad hendes søn ser i Ida. Det har Ida også nogle gange selv svært ved at forstå, men langsomt lærer hun sin mand bedre at kende. Han er selvkritisk, indadvendt, meget lidt talende og så kan han arbejde i timevis uden pauser. Hans yndlingsmodel er Ida, og selv om de rejser til spændende steder i udlandet, må hun ofte bruge timevis på at stå model. De får ingen børn, og Vilhelm har et behov for meget enkle rammer omkring sig, hvilket gør at deres hjem fremstår meget asketisk.
Vi følger Ida frem til Vilhelms død i 1916, så bogen handler primært om deres ægteskab set fra Idas side. Jeg er nødt til at indrømme, at jeg kedede mig lidt undervejs. Men måske illustrerer det meget godt, hvordan Idas liv undertiden var. Det kan ikke være særlig sjovt at stå og se ind i en mur i otte timer i træk. Men som i det eventyr, der fortælles undervejs, hvor pigen ofrer alt for sin lillebror, så ofrer Ida også alt for Vilhelm. - Og på den måde bliver det alligevel en stærk kærlighedshistorie.
'Kvinde set fra ryggen' af Jesper Wung-Sung. Politikens Forlag 2021, 464 sider.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar