onsdag den 30. juli 2014

'Tangodanseren' af Arturo Pérez-Reverte

1928: På en atlanterhavsdamper på vej til Buenos Aires møder den elegante velhavende Mecha charmøren Max, der er ansat af rederiet som selskabsdanser. På trods af Mechas mand, der er en berømt komponist emmer det af erotik og følelser mellem dem, men Mecha ejer en smuk perlehalskæde og Max har skumle planer...
I 1937 mødes Max og Mecha igen i Nice, hvor Max mod sin vilje er blevet tvunget til at planlægge et tyveri fra et velhavende hjem. Et tyveri der har forbindelse til den spanske borgerkrig. Der er drama i luften, Max involveres i både forræderi og mord og må flygte over hals og hoved.
I 1966 er Max en ældre mand, der arbejder som chauffør for en rig læge i Italien. En dag genkender han Mecha på gaden og beslutter for en kort stund at genoptage sit liv som charmør. Han indlogerer sig på det hotel, hvor hun bor med sin søn og dennes kæreste. Sønnen Jorges skal spille skak mod verdensmesteren fra Rusland, og Max's optræden som ældre gentlemantyv sættes atter på en prøve, da Mecha beder ham om hjælp til at få fat i russerens spillebog.
Det er en underholdende og lidenskabelig kærlighedsroman, der på rafineret vis springer imellem de forskellige perioder, så man næsten føler at man læser flere parallelle historier på en gang. Det kræver lidt koncentration, men alle tråde samles fint til sidst. En roman hvor forfatteren tager afsked med det gamle klassedelte Europa, hvor nogle mennesker var ufattelig rige og andre stræbte efter at blive som dem.

'Tangodanseren' af Arturo Pérez-Reverte. Cicero 2014, 443 sider.

Ingen kommentarer: