tirsdag den 22. november 2011

'Som dag følger nat' af Yasmina Khadra

Younes er fra en fattig landarbejderfamilie i 1930’ernes Algeriet. Hans familie må opgive jorden og rejse til byen. Her hutler de sig igennem og det ender med at Younes far Issa overgiver drengen til sin bror, der har klaret sig godt, er fransk gift og apoteker.
Nu bliver hans navn Jonas og han lever et rigt liv hos sin farbror og dennes kone Germaine. Senere flytter familien til den mindre by Rio Salado. Younes er 13 og en køn dreng, pigerne kan godt lide ham, men han får også 3 gode venner: Jean Christophe, Fabrice og Simon. Da drengene vokser til koncentreres deres opmærksomhed og kærlighed om to piger; den smukke Emilie og den overlegne Isabelle.
Younes er en almindelig ung mand, der har svært ved at træffe valg og ikke er specielt modig. Han prøver at opføre sig anstændigt, og det koster ham måske hans livs kærlighed. Han undgår længe at tage stilling til arabernes undertrykkelse og deres frihedskamp i 50’erne – indtil han med våbenmagt tvinges til at forholde sig til det der sker omkring ham. Han lever kort sagt mellem to kulturer: den arabiske muslimske og den vestlige kristne.
Der er megen sørgmodighed og eftertanke i bogen.


'Som dag følger nat' af Yasmina Khadra.Gyldendal 2011, 351 sider.

Ingen kommentarer: